Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Τι είναι ο σκληρός δίσκος ssd, ποια τα οφέλη του και οι αδυναμίες του έναντι στον συμβατικό δίσκο hdd.


του Ματζουρανάκη Μανόλη

Ένα μεγάλο μέρος των χρηστών που έχει υπολογιστή (με τον κλασικό σκληρό δίσκο) είτε έναν οικονομικό για απλή χρήση είτε έναν δυνατό για βαρύ gaming, συχνά αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα όσα χρήματα κι αν έχουν ρίξει σε αυτό το σύστημα, και αυτή είναι η καταραμένη εκκίνηση του υπολογιστή. Αχ από που να ξεκινήσουμε και από που να τελειώσουμε.

Από την στιγμή που εμφανίζεται η επιφάνεια εργασίας μέχρι το σημείο που ο υπολογιστής έχει φορτώσει όλο το σύστημα για να πούμε πως είναι έτοιμος να τον χρησιμοποιήσουμε περνάει στο χαλαρό κάνα δίλεπτο σε καλές περιπτώσεις και κάνα 10λεπτο σε παραφορτωμένους υπολογιστές χαμηλών επιδόσεων. Εκείνη την ώρα της χρονοβόρας εκκίνησης, ο επεξεργαστής του συστήματος σε συνεργασία με τον σκληρό δίσκο βαράνε κόκκινο στην στιγμιαία τους χρήση και αν ο χρήστης έκανε το λάθος να ανοίξει ένα πρόγραμμα πχ κάποιο ενεργοβόρο πρόγραμμα περιήγησης όπως ο chrome τότε θα περίμενε ακόμα πόση ώρα για να μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά τον υπολογιστή.

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε πώς ένας δίσκος ssd (solid state drive) μπορεί να λύσει τα χέρια των απλών χρηστών και των επαγγελματιών που χρειάζονται έναν γρήγορο υπολογιστή δίχως κολλήματα.

Ένας κλασικός hdd (Hard Disk Drive) σκληρός δίσκος έχει μέσα αρκετά μηχανικά μέρη όπως τον δίσκο που μοιάζει με CD που είναι ουσιαστικά το μέρος αποθήκευσης, τους μαγνήτες, τον ενεργοποιητή που κινεί τον βραχίονα με την κεφαλή εγγραφής-ανάγνωσης πάνω από τον δίσκο ο οποίος περιστρέφεται γρήγορα γύρω τον τον άξονα του. Όλες αυτές οι κινήσεις προκαλούν θόρυβο και είναι ο κύριος λόγος (μαζί με τους ανεμιστήρες και την ψύκτρα) που ακούμε θόρυβο σε έναν υπολογιστή όταν τα επιμέρους συστήματα λειτουργούν σε έναν υπολογιστή που δουλεύει στις μέγιστες επιδόσεις του (ή απλά λειτουργεί όταν είναι τόσο αδύναμος). Όλα αυτά τα κινούμενα μέρη για να πετύχουν την εγγραφή-ανάγνωση έχουν μικρότερη κίνηση από έναν δίσκο ssd που δεν έχει κανένα κινούμενο μέρος και απλά βασίζει την λειτουργία του σε έναν "εγκέφαλο" ο οποίος αποθηκεύει ρεύμα σε μερικά ας τα πούμε τσιπάκια που είναι πάνω στην εσωτερική πλακέτα του ssd. 




Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δίσκων hdd και των ssd;

HDD

Πλεονεκτήματα:
  • Πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα σε αρκετά μικρόιτερη τιμή
  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (αν και με τις τελευταίες τεχνολογίες των ssd αυτή η διαφορά στην διάρκεια ζωής έχει εξανεμιστεί)
  • Εξατομικευμένη χρήση για server για αντοχή για συνεχής επανεγγραφές, για αποθήκευση υλικού παρακολουθήσεων κτλ
Μειονεκτήματα:
  • Θερμοκρασία: Ένας δίσκος hdd με όλα τα μηχανικά του μέρη παράγει πολύ μεγαλύτερη θερμοκρασία από έναν ssd ειδικά αν είναι σε συνεχή εγγραφή-ανάγνωση κάτι που δεν βοηθάει την εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά σε laptop σε φορητή χρήση, καθώς οι δίσκοι ζεσταίνονται ρίχνουν την απόδοση για να ψύξουν τον εαυτό τους και έτσι καθυστερούν ακόμα περισσότερο, κάτι που σε laptop σημαίνει παραπάνω σπατάλη χρόνου άρα και περισσότερη κατανάλωση ενέργειας και μπαταρίας
  • Θόρυβος: Όταν ο υπολογιστής δουλεύει σε ψηλές στροφές λόγω απαιτητικών εργασιών, ο σκληρός δίσκος μπορεί να κάνει θόρυβο που καταντάει εκνευριστικός.
  • Μέγεθος: Το μέγεθος των hdd είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με τους ssd που πλέον έχουν φτάσει στο μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα μεγάλο στικάκι
  • Διάρκεια ζωής κακού hdd:Αν δεν είναι ποιοτικός ο δίσκος θα εκπλαγείται για το πόσο μικρή διάρκεια ζωής έχει σε σχέση με έναν αντίστοιχο ssd. Θα πάρετε (αν πάρετε) που θα πάρετε έναν hdd δίσκο, τουλάχιστον αφού είναι τόσο φθηνοί πάρτε έναν ποιοτικό
SSD
Πλεονεκτήματα:
  • Πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας: Καθώς δεν χρειάζονται τα μηχανικά μέρη που έχει ένας hdd δίσκος, απαιτείται πολύ χαμηλότερη ποσότητα ρεύματος για την λειτουργία του
  • Θόρυβος: Οι δίσκοι ssd είναι αθόρυβοι ή σχεδόν αθόρυβοι σε όλες τις φάσεις της λειτουργίας τους
  • Ταχύτητα: Εδώ είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα καθώς είναι το δυνατό σημείο του ssd και μπορεί να φτάσει σε σημείο να είναι από 10-15 μέχρι και 150 φορές πιο γρήγορος (στην πράξη) από έναν hdd
  • Αξιοπιστία: Όσο προχωρούν οι ssd έχουν όλο και λιγότερα μέρη, οπότε και λιγότερα μέρη που μπορούν να πάνε στραβά
Μειονεκτήματα
  • Τιμή: Στην ίδια τιμή που παίρνεις έναν hdd με 4-5 TB αποθηκευτικό χώρο μπορείς να βρεις 1TB ssd.
  • Διαθεσιμότητα σε GB: Σε περιπτώσεις που χρειαζόμαστε τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους για backup ή για τεράστιους όγκους αποθήκευσης, οι δίσκοι hdd νικάνε κατα κράτος τους SSD καθώς βγαίνουν και σε τεράστιες χωρητικότητες έως 18TB ή και περισσότερο
Παρακάτω παραθέτω βίντεο από το κανάλι Knowledge Sharing Tech με διαφορές ταχύτητας μεταξύ δίσκων hdd, ssd και m.2 ssd


Συμπεράσματα
  • Παρατηρούμε ότι στην εκκίνηση του υπολογιστή η διαφορά μεταξύ του συμβατικού δίσκου hdd και των ssd είναι χαώδης
  • Η αναβάθμιση σε ssd δεν βοηθάει καθόλου στην αύξηση fps στα παιχνίδια, ο μόνος τομέας του gaming που βοηθάει ο δίσκος ssd είναι πχ στο φόρτωμα κομματιών του χάρτη του παιχνιδιού ή στο να φορτώσει το παιχνίδι την επόμενη πίστα. Δεν μπορεί ένας ssd να βοηθήσει για παράδειγμα στο lol να έχει κάποιος χαρακτήρας περισσότερα kills.
  • Η επεξεργασία και η λειτουργία προγραμμάτων όσον αφορά για εργασία είτε πρόκειται για μοντάζ βίντεο είτε για επεξεργασία εικόνας είτε για σχεδόν όλους του επαγγελματικούς αλλά και καθημερινούς σκοπούς του χρήστη, ένας ssd δίσκος μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην εξοικονόμηση χρόνου.
Τέλος για να συνοψίσουμε, ότι τύπο δίσκου κι αν αγοράσει ο οποιοσδήποτε, αξίζει να αποφύγει τους χαμηλής ποιότητας επειδή είναι 10-20 ευρώ ανάλογα τα μοντέλα πιο φθηνοί σε σχέση με ποιοτικούς δίσκους. Μέσα σε αυτούς τους δίσκους έχουμε προσωπικά μας δεδομένα όπως φωτογραφίες μας και βίντεο από τους φίλους μας ή την οικογένεια μας. Είναι κρίμα να αυξάνουμε την πιθανότητα απώλειας σημαντικών δεδομένων για να γλιτώσουμε 10 και 20 ευρώ.

Αργότερα θα πούμε πώς κάνουμε ένα σωστό backup όπως και το τι είναι ο cloud που ακούμε συχνά όπως το dropbox και το mega.co.nz και πως μπορεί να βοηθήσει στο σωστό backup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου