Σάββατο 10 Απριλίου 2021

Τι είναι το backup και σε τι μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το cloud;


του Ματζουρανάκη Μανόλη

Πόσες φορές έχουμε χάσει δεδομένα λόγω του ότι χάσαμε πρόσβαση στο κινητό μας επειδή είτε έσπασε και για τον οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούμε να το φτιάξουμε, είτε επειδή απλά πάλιωσε και μια ωραία ηλιόλουστη μέρα είπε να μας αφήσει και να μην ξανανοίξει ποτέ; Είτε απλά και πέρα από τα κινητά μας, και σε σκληρούς δίσκους στον υπολογιστή λόγω βλάβης του δίσκου χάνουμε προσωπικά μας αρχεία, εργασίες ή ακόμα και πτυχιακές και τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Τέτοια λάθη του να μην παίρνουμε backup δηλαδή να αποθηκεύουμε σε (τουλάχιστον έναν) ασφαλή χώρο τα αρχεία μας.



Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να πάρουμε ένα σωστό backup και να ασφαλίσουμε μερικά GB από τα δεδομένα μας χρησιμοποιώντας το cloud όπως το google drive, το dropbox ή το mega.

Είναι κοινό μυστικό μεταξύ των φοιτητών ότι η πτυχιακή (η οποία είναι μια από τις σημαντικότερες εργασίες στη σχολή για κάθε φοιτητή) πρέπει να είναι αποθηκευμένη σε 3 μέρη. Στον υπολογιστή στον σκληρό δίσκο, σε κάποιο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης όπως ένα usb stick, και στο cloud.

Τι είναι αυτό το cloud; Είναι ένας αποθηκευτικός χώρος μέσω internet. Δηλαδή αποθηκεύουμε κάποιο έγγραφο μας ή κάποιο προσωπικό μας αρχείο στο cloud και όποτε πάθει κάτι ο υπολογιστής ή ο σκληρός δίσκος, απλά συνδεόμαστε στην αντίστοιχη σελίδα στο διαδίκτυο και ξανακατεβάζουμε τα αρχεία που χάσαμε στον υπολογιστή από οπουδήποτε στον κόσμο αρκεί να έχουμε πρόσβαση στο internet. Τα πιο γνωστά είναι το google drive, το dropbox, το icloud στους υπολογιστές mac της apple. και άλλα λιγότερο γνωστά όπως το box το yandex κτλ...

Όλα αυτά μας προσφέρουν δωρεάν κάποια GB για να αποθηκεύσουμε τα δεδομένα μας. Ο πιο απλός τρόπος λειτουργίας των περισσότερων είναι ότι κατά την εγκατάσταση τους στον υπολογιστή μας, εγκαθιστούν έναν φάκελο στα έγγραφα μας στον οποίο κατεβαίνουν όλα μας τα αρχεία που έχουμε αποθηκεύσει στην εκάστοτε υπηρεσία. Μέσω του φακέλου μπορούμε είτε αποθηκεύοντας αρχεία είτε διαγράφοντας αρχεία από τον συγκεκριμένο φάκελο, να συγχρονίζονται τα αρχεία μας στην υπηρεσία.

Τα κριτήρια επιλογής για μια υπηρεσία cloud είναι καθαρά υποκειμενικά καθαρά με τον χρήστη. Εδώ θα μιλήσουμε για το dropbox, το google drive και το megasync στις ΔΩΡΕΑΝ εκδόσεις τους.

Τα θετικά και τα αρνητικά της υπηρεσίας αναφέρονται παρακάτω:




Google Drive θετικά:

  • 15GB online χώρος για αποθήκευση
  • Δεν χρειάζεται εγγραφή σε ιστοσελίδα, αρκεί να έχουμε απλά κάποιο λογαριασμό email
  • Περιέχεται ολόκληρο οικοσύστημα δημιουργίας και επεξεργασίας εγγράφων παρόμοιων με το microsoft office (με δυνατότητα να διαβάζει έγγραφα του microsoft office)
  • Εύκολος διαμοιρασμός αρχείων και σχολίων από ομάδες μέσα στα κείμενα
  • Δυνατότητα τηλεδιασκέψεων και διαμοιρασμού αρχείων κατά τη διάρκεια της κλήσης
Google Drive Αρνητικά:
  • Η google στους όρους χρήσης αναφέρει "στα ψιλά γράμματα" ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία ώστε η τεχνική νοημοσύνη της να συλλέγει στοιχεία για να δίνει την καλύτερη βέλτιστη εμπειρία στον χρήστη και βελτιστοποιημένες διαφημίσεις για τον χρήστη, οπότε δεν προτείνεται να αποθηκεύονται πολύ προσωπικά αρχεία ή φωτογραφίες του χρήστη. Έχουν επίσης κατά καιρούς αναφερθεί περιστατικά παραβίασης δεδομένων απο εξωτερικούς hacker.
  • Δίχως πρόσβαση στο internet δεν έχουμε πρόσβαση στα αρχεία μας ή αν έχουμε εγκατεστημένο τον φάκελο στον υπολογιστή δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του υπολογιστή και του cloud



  Dropbox Θετικά:
  • Παρόλο που έχει εγκατάσταση, είναι πολύ εύκολη διαδικασία
  • Εξίσου εύκολο στη χρήση και στο διαμοιρασμό αρχείων με το google drive.
  • Πιο ασφαλής κρυπτογράφηση δεδομένων από το google drive.
Dropbox Αρνητικά:
  • Η λειτουργία δημιουργίας και επεξεργασίας εγγράφων είναι αρκετά περίπλοκη για τον μέσο χρήστη
  • Στη δωρεάν έκδοση παρέχει μόνο 2GB δωρεάν αποθηκευτικό χώρο





Megasync Θετικά:
  • Στην δωρεάν έκδοση παρέχει 50GB δωρεάν αποθηκευτικό χώρο.
  • Απλή εγκατάσταση όπως και οι παραπάνω υπηρεσίες 
  • Ισχυρή κρυπτογράφηση μέσω κλειδιού που κατεβαίνει στον υπολογιστή του χρήστη με την μορφή σημειωματάριου.
  • Εξίσου εύκολος διαμοιρασμός αρχείων με άλλους
Megasync Αρνητικά:
  • Αν ο χρήστης ξεχάσει τον κωδικό του, και χάσει το αρχείο κρυπτγράφησης που έχει κατεβάσει με την αρχική εγγραφή, δεν υπάρχει τρόπος ανάκτησης του λογαριασμού άρα και των αρχείων οπότε ΠΡΟΣΟΧΗ!
  • Υπάρχει δυνατότητα κλήσεων και βιντεοκλήσεων με επαφές αλλά είναι λίγο περίπλοκο για τον μέσο χρήστη.

Θα ανέβει σύντομα οδηγός για το πώς να εγκαταστήσετε την κάθε μια από τις παραπάνω υπηρεσίες στον υπολογιστή σας.

Ένας καθημερινός χρήστης θα επιλέξει την υπηρεσία που θέλει ανάλογα με την ευκολία στη χρήση, τον δωρεάν χώρο που χρειάζεται και τις προσωπικές του ανάγκες. Αλλά και δίχως το cloud, ένα σωστό backup και δίχως τις online υπηρεσίες πάντα είναι καλύτερο να το έχουμε σε πάνω από ένα σημείο. Προστατέψτε τα προσωπικά σας αρχεία και τις προσωπικές σας στιγμές σωστά!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου